GODIŠNJA IZLOŽBA OSTVARENJA U 2020.

Nakon Zagreba, Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rijeke, Zadra i Pule “Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini“ stigla je i u Čakovec (2. – 26.11.2021., Metalska jezgra Čakovec).

Godišnja izložba daje nam pregled najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj. U 2020. bilo je 96 prijava koje imamo i priliku ovdje vidjeti, od čega 84 “oprostorene”, a 12 je “objavljenih” ostvarenja. Ova izložba donosi nam i pregled nagrada koje dodjeljuje Udruženja hrvatskih arhitekata, naša krovna organizacija. Te se nagrade dodjeljuje svake godine, a nazvane su prema velikanima hrvatske arhitekture. Bitno je napomenuti da ove godine obilježavamo čak 60 godina dodjeljivanja nagrada Viktor Kovačić.

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo

IVAN PRTENJAK | djeluje slojevito, u različitim kulturama i različitim lokacijama poput Hrvatske, Belgije, Afrike, Bliskog istoka

Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva

– SEECEL CENTAR | Igor Franić | Zagreb

– KOMPLEKS STUDENTSKOG DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU | Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture

– PETROVA 140 | Hrvoje Njirić, Iskra Filipović | Zagreb

– VILLA U POGLEDU | IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI / Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas | Dubrovnik

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja

– PRISTUP I PREZENTACIJA UTVRDE PETRAPILOSA | Vjekoslav Gašparović | u blizini Buzeta

– AKO TEBE ZABORAVIM… – HOLOKAUST U HRVATSKOJ 1941. – 1945. / ZADNJE ODREDIŠTE AUSCHWITZ | Damir Gamulin, Antun Sevšek | Zagreb

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno – istraživački i teorijski rad na području arhitekture

– KNJIGA ATOMIZIRANI HOTEL – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika | Jelena Skorup Juračić

– KNJIGA “ZA NOVI, LJEPŠI ZAGREB!” – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba 1918.-1941. | Tamara Bjažić Klarin

Tipologija izloženih projekata je raznovrsna: javni prostori, javne zgrade za odgoj i obrazovanje , stanovanje (indivudalno, kolektivno), interijeri (rad, stanovanje, turizam, …), zgrade za rad, knjige, izložbe i druga razna polja djelovanja arhitekata.

Možemo vidjeti na karti geografske distribucije ostvarenja u 2020. da osim kratkog dokumentarnog filma Đurek koji je izradila Radna skupina Varaždin (iz Društva arhitekata Varaždin) na žalost nema prijavljenih ostvarenja na prostoru Međimurja i Varaždinske županije. Nadamo se da će na sljedećoj izložbi biti i ostvarenja s našeg područja.

POKROVITELJ:

Predsjednik Republike Hrvatske

ORGANIZATORI:

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) / Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 3/1

Udruženje arhitekata Međimurja (UAM) / Čakovec, Ul. bana Josipa Jelačića 22

Hrvatska komora arhitekata (HKA) – Područni odbor Varaždin

LOKACIJA:

Metalska jezgra Čakovec

Čakovec, Ul. bana Josipa Jelačića 22D

TRAJANJE:

02. 11. – 26. 11. 2021.

Radove prijavljene na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica I arhitekata u 2020. godini ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko. Iz vrednovanja radova u konkurenciji za Nagradu „Neven Šegvić” izuzeli su se Ante Nikša Bilić i Ana Mrđa, a za Nagradu „Drago Galić” Helena Paver Njirić. O nominacijama za Nagradu „Viktor Kovačić” odlučivali su članovi Stručnog savjeta.

ORGANIZACIJA I POSTAV:

Upravni odbor UAM-a

DIZAJN I VIZUALNI IDENTITET:

Niko Mihaljević i Petra Milički

LEKTURA:

Maja Trinajstić

TISAK:

Arskopija, Zagreb

ZAHVALE:

Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju- Metalska jezgra Čakovec, Anti Nikši Biliću i Heleni Paver Njirić, članovima Savjeta, autorima prijavljenih radova, korisnicima i vlasnicima objekata, Marku Mihaljeviću na fotografijama publicističkih radova i svim kolegicama i kolegama koji svojim angažmanom i entuzijazmom podržavaju rad Udruženja hrvatskih arhitekata i Udruženja arhitekata Međimurja.

ORGANIZATORI:

UHA, UAM, Metalska jezgra Čakovec, HKA