CENTRIRANJE ČAKOVCA

(u sklopu projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier”)
termin radionice: 06. i 13.06.2020.

Trgovi, parkovi, igrališta, muzeji, knjižnice, škole, zajedničko su vlasništvo svih nas. Kvaliteta svakodnevnog života ne ovisi samo o kvaliteti i udobnosti stanova i kuća, već i o raznovrsnosti i dostupnosti javnih gradskih prostora. Mnogi od njih nastajali su kroz stoljeća i dar su prijašnjih generacija, a naše današnje odluke, ulaganja i način planiranja određuju kakav ćemo prostor ostaviti budućim naraštajima.

Kao i u mnogim drugim gradovima i u Čakovcu je vidljiv trend opadanja kvalitete gradskog života i smanjenja živosti centra grada. Koji su razlozi? Izmicanje trgovačkih sadržaja na periferiju? Neadekvatan dizajn trgova i parkova? Problem prometa? Ili nešto sasvim drugo? Problemi, a svakako ni rješenja nisu i ne mogu biti jednoznačna.

Programom “Centriranje Čakovca” želi se potaknuti mlade, ali i sve ostale građane na analizu postojećeg stanja i participaciju u kreiranju budućnosti koju žele za centar Čakovca. U direktnoj komunikaciji s arhitektima naučit će više o prostoru centra Čakovca, ali i svojim idejama pružiti pomoć arhitektima u daljnjem sukreiranju i planiranju grada.

Program je primjeren za generacije od srednjoškolaca do umirovljenika, a posebno preporučljiv Čakovčancima i Čakovčankama te ostalima s interesom za urbanizam i prostorno planiranje.

voditelji radionice: Blanka Levačić, Matija Novak, Silvija Pranjić